Retraite mindfulness yoga, meditatie & mildheid (volgeboekt, er is ‘n wachtlijst)

16 november 2019

Deze activiteit wordt niet door VMB georganiseerd.
 

Van zaterdag 16 tot en met donderdag 21 november (5 etmalen) is er een retraite ‘Mindfulness Yoga, Meditatie & Mildheid’ in Huize Elisabeth te Denekamp (Overijssel).

Mindfulness yoga
Mindfulness yoga is een vorm van yoga waarbij de techniek van de Vipassana meditatie op de voorgrond ligt. Dit betekent dat in actieve vorm, door het uitvoeren van verfijnde bewegingsoefeningen, opmerkzaamheid (mindfulness) beoefend en gescherpt wordt. In het lichaam is meer op te merken dan alleen de bewegingen die het maakt. We hebben gedachten, er zijn stemmingen, emoties en allerlei innerlijke sensaties als reactie op de bewegingen. Wanneer we stiller en met meer aandacht gaan bewegen ontvouwt zich een heel spectrum aan waarnemingen die ons bewust, soepel en vrijer kunnen maken.

Mildheid
Op de schaal van een ‘welzijnsthermometer’ richt compassie zich op de temperaturen ónder het nulpunt en heeft als wens pijn en lijden te verzachten. Vriendelijkheid richt zich op de temperaturen bóven het nulpunt en streeft naar het bevorderen van het welzijn van onszelf en dat van anderen. Vriendelijkheid en compassie zijn hartverwarmend en kunnen worden samengevat in de term ‘mildheid’. Mildheid maakt het hart open en accepterend, waardoor we vrede kunnen sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Mindfulness
Mindfulness of opmerkzaamheid verwijst naar het vermogen erkennend én objectief gewaar te zijn wat zich op het moment in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. De beoefening van mindfulness is eeuwenoud en heeft o.a. een centrale rol bij Vipassana- of Inzichtmeditatie. Tegenwoordig worden de basisprincipes van mindfulness ook zeer succesvol toegepast bij chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Lees verder

  • Datum16 november 2019
  • Einde21 november 2019
  • PlaatsHuize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp
  • BegeleidingFrits Koster (inzichtmeditatie) en Aukje Rood (yoga)
  • Kosten€ 689,00
  • Infohttps://www.fritskoster.nl/agenda