Ons aanbod

Vipassana Meditatie Breda heeft een breed aanbod.

Open lessen

Een open les is voor mensen die nieuwsgierig zijn naar inzichtmeditatie. In anderhalf uur vertelt Aukje Rood iets over deze meditatievorm en laat ze je ervaren wat deze inhoudt. Er is ruimte voor uitwisseling en om vragen te stellen. Als je wilt, kun je je na afloop aanmelden voor de introductiecursus die twee à drie weken later start.

“Door te mediteren ervaar ik kalmte en helderheid. Ik ben beter in staat te kiezen op welke manier ik op situaties reageer. Mijn neiging om dingen anders te willen hebben dan ze zijn, wordt minder en ik beweeg me makkelijker in de snel veranderende wereld om mij heen. Mediteren maakt mij minder kwetsbaar in onze veeleisende samenleving.”

Introductiecursussen

In de introductiecursus maak je stapsgewijs kennis met de achtergrond en techniek van deze meditatievorm. Ook het toepassen hiervan in het dagelijks leven krijgt aandacht. Na deze cursus kun je in een van de meditatiejaargroepen instromen.

Er ontstaat kalmte en helderheid waardoor je beter in staat bent te kiezen op welke manier je wilt reageren op situaties die zich voordoen. De neiging om dingen anders te willen hebben dan ze zijn, wordt minder en je beweegt makkelijker in de snel veranderende samenleving.

Meditatiegroepen

Als je ervaring hebt met inzichtmeditatie nodigen we je van harte uit deel te nemen aan onze meditatiegroepen. Deze worden eenmaal in de drie weken gehouden op vrijdagavond dan wel op zondagen, de laatste afwisselend in de ochtend of avond.

Op basis van het programma bieden wij ieder seizoen (dat loopt van september tot en met mei) 10 ochtend- of avondbijeenkomsten van 2,5 uur, 1 themabijeenkomst van één dag, 2 meditaties in de natuur, beide op een mooie buitenlocatie in de omgeving. Aanvullend aan dit programma organiseren wij ook workshops, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Themaochtenden

Hoe nemen we de inzichten die we opdoen op het meditatiekussen mee in onze dagelijkse handel en wandel? Hoe behouden we een meditatieve houding in de alledaagse praktijk? In werk, gezin of relatie, sociale omgeving, vrije tijd of ambities. Wat kom je tegen in het omgaan met het leven zoals dat zich aandient? Wat zijn je vragen, je ervaringen, je inzichten?
Tijdens een themaochtend vormt één bepaald thema de rode draad en daarmee gaan we onder begeleiding van Ingrid Dassen aan de slag: We kunnen luisteren, ons laten inspireren, reflecteren, delen, en inbreng leveren vanuit ieders eigen praktijk. De Boeddhistische achtergrond is het kader van waaruit we zoeken naar aansluiting in de huidige tijd.
Op ontdekkingstocht; leren van het leven zelf, dichtbij, liefdevol en ingewikkeld eenvoudig.

Meditaties in de natuur

Minimaal tweemaal per jaar organiseren wij meditaties in de natuur, in het voorjaar en in juni, als afsluiting van het meditatieseizoen.
Bij een ‘stilte’ wandelmeditatie lopen wij in de omgeving van Breda, een route van zo’n 5 kilometer in een natuurgebied in de omgeving van Breda. Op een paar momenten staan we stil en wordt er een korte inspirerende tekst voorgelezen. Deelnemers van de meditatiegroepen bereiden de wandeling voor en begeleiden deze ook.

De afsluitende buitenmeditatie is voor (oud-) deelnemers en hun genodigden. Wij zoeken hiervoor ieder jaar weer een mooie locatie. Na afloop drinken we gezamenlijk koffie of thee.

 

Neem contact op